Регистрирана поръчка-въпроси и отговори

1.Как се прави регистрирана поръчка?

 

След като сте избрали модела който искате да закупите,от падащите менюта избирате цвета(ако е повече от един) , размера и количеството на избрания модел.

 

След което кликвате върху бутона КУПИ.Може да продължите с пазаруването или ако сте избрали само един артикул кликвате върху вашата количка която вече има и цифричката 1 върху нея.Отваря се прозорец на който излиза пълната информация на вашата покупка,като модел,цвят,количество и цена.

 

След което натискате бутона ПОРЪЧАЙ и се отваря нов прозорец   ДАННИ ЗА КЛИЕНТА като се попълват всички задължителни полета отбелязани със символа * ЗВЕЗДА

 

Следващата стъпка е да кликнете върху бутона  ПРОДЪЛЖИ.В новооткрития прозорец излиза иформацията за вас която сте попълнили с възможност за редакция. Ако всичко е наред избирате начина на доставка и плащане.До офис на ЕКОНТ доставката е безплатна,до индивидуален адрес е 10лв. Разплащането става само с наложен платеж.В този прозорец има графа КОД ЗА ОТСТЪПКА и ако имате такъв(ПРОМОКОД) го попълвате и натискате бутона ПРОВЕРИ,който ви показва колко ви е отстъпката и крайната цена на избрания от вас артикул.

 

Ако крайната цена ви харесва натискате бутона ПОРЪЧАЙ и с това сте направили регистрираната поръчка.

 

2.Защо е препоръчително да правите регистрирана поръчка вместо бърза?

 

При регистрираната поръчка вече имаме вашият имейл по който можем да ви информираме за пристигането на новите ни колекции,началото на промоционалните ни кампании и  на сезонните разпродажби.И не на последно място за пращане на индивидуални промокодове за персонални отстъпки.При бързата поръчка пестите време,но губиме възможноста за бъдеща комуникация.